Rumah Agensi untuk bergabung Produk Teknologi tenaga baru ESports Berita global AI pintar Hiburan Kehidupan Perniagaan Fesyen Hotel Sukan Ibu bapa-anak Kesihatan Anak Kewangan Makanan Hartanah

Kadar antara bank jangka pendek ditutup stabil

2024-06-19 berita.rtm.gov.my HaiPress

Foto Hiasan

KUALA LUMPUR,18 Jun - Kadar antara bank jangka pendek ditutup stabil hari ini susulan operasi Bank Negara Malaysia (BNM) yang menyerap lebihan mudah tunai daripada sistem kewangan.

Mudah tunai dalam sistem konvensional susut kepada RM43.60 bilion daripada RM45.11 bilion pagi ini,manakala mudah tunai dalam dana Islam meningkat kepada RM14.80 bilion daripada RM14.77 bilion sebelum itu.

Terdahulu,bank pusat menawarkan dua tender repo berbalik dan satu tender repo berbalik Islam.

Ia turut mengumumkan ketersediaan repo berbalik,perjanjian jual dan beli semula serta kemudahan Murabahah komoditi bercagar bagi tempoh satu hingga tiga bulan.

Pada 4 petang,bank pusat menawarkan tender pasaran wang konvensional bernilai RM43.60 bilion dan tender pasaran wang Murabahah bernilai RM14.80 bilion,kedua-duanya bagi wang sehari.

Kadar Semalaman Islam Malaysia (MYOR-i) kekal pada 3.01 peratus setakat 14 Jun. - BERNAMA

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
©hak cipta 2009-2020 Berita Perisikan Teknologi Malaysia      Hubungi kami   SiteMap