Rumah Agensi untuk bergabung Produk Teknologi tenaga baru ESports Berita global AI pintar Hiburan Kehidupan Perniagaan Fesyen Hotel Sukan Ibu bapa-anak Kesihatan Anak Kewangan Makanan Hartanah

Program JiWA bentuk akhlak anak yatim melalui al-Quran

2024-06-19 berita.rtm.gov.my HaiPress

Peserta dalam kalangan anak yatim dan sukarelawan UM melaksanakan modul program JiWA

KUALA LUMPUR,18 Jun- Universiti Malaya (UM) dengan kerjasama Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim (PERKAYA) Marang,Terengganu melaksanakan sebuah program pembangunan diri yang dinamakan sebagai “A Wonderful Journey with Al-Quran” (JiWA) baru-baru ini.

Penyelaras JiWA,Dr. Selamat Amir berkata,seramai 133 orang peserta berusia 13 hingga 15 tahun dalam kalangan anak yatim telah menyertai program yang berlangsung selama dua hari membabitkan 49 orang mahasiswa UM daripada Jabatan al-Quran dan al-Hadith (APIUM).

Ia dilaksanakan menerusi program Service Learning Malaysia-University for Society (SULAM) danmendapat sokongan daripada beberapa institusi masjid serta syarikat seperti Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan Saudagar Asia.

"Program JiWA menyasarkan anak-anak yatim,dengan tujuan memberikan mereka pemahaman yang mendalam mengenai al-Quran,sekali gus membentuk akhlak mulia.

“(Selain itu) memberikan kefahaman kepada peserta tentang keutamaan al-Quran sebagai panduan hidup yang syumul. Ini dilaksanakan dengan modul bagi mempelajari ilmu tajwid serta memperbaiki bacaan al-Quran secara praktikal," katanya dalam satu kenyataan.

Kesemua peserta juga dipupuk kesedaran terhadap tanggungjawab kepada masyarakat melalui aspek muamalah dan interaksi,serta pembangunan jati diri supaya dapat mengamalkan qudwah hasanah dalam pembentukan akhlak mereka.

Sementara itu,Timbalan Pengetua Hal Ehwal Pelajar PERKAYA,Mat Riduan Harunmenyambut baik inisiatif berkenaan yang menyantuni anak-anak yatim.

"Saya percaya penglibatan mahasiswa UM dalam program ini bukan sahaja akan memastikan objektif program dapat dicapai,malah akan memberikan nilai tambah daripada segi pemantapan motivasi kepada anak-anak di sini untuk mencapai impian masing-masing," katanya.

Beliau percaya JiWA memberikan nilai tambah daripada segi kemahiran dan pengalaman bermakna kepada peserta,agar sama-sama menjadi ejen perubahan yang diperlukan masyarakat.Peserta JiWA dan sukarelawan UM bergambar beramai-ramai
Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
©hak cipta 2009-2020 Berita Perisikan Teknologi Malaysia      Hubungi kami   SiteMap